Ieşirea din uitare

Romanul debutează cu relatarea ultimelor zile din viața compozitorului şi a familiei acestuia şi continuă cu drama vieții şi a morții a omului Eugen Coca, relatate din perspectiva sufletului, íncă neurcat la cer, 40 de zile.
Cartea este impresionantă anume prin această formă de abordare a subiectului, care ne sensibilizează , ne captivează prin măreția personalității lui E.Coca, dar şi ne întristează de o potrivă, prin drama vieții, trăită din copilărie până la moarte de muzician.
Datorită perspicacității şi respectului neîntinat al autorului fată de creația muzicală a lui Eugen Coca, sufletul sub chipul unui fluturaş, m-a purtat prin cele mai dosnice ulicioare ale dealului Sorocii, am reuşit să văd sufletul bun al romilor, alinat de muzica lăutărească şi taraful tatălui compozitorului. Am fost şi la Moscova, unde şi-a făcut studiile figura marcantă a muzicii simfonice din Basarabia, dar şi la Odesa, Bucureşti, Iaşi, unde ilustrul muzician a fost purtat de forța imensă a talentului său, recunoscut de însuşi Ciprian Porumbescu, un mare compozitor român al tuturor timpurilor, dar am şi suferit din cauza unei societăți stigmatizate, corupte şi de impotența crasă a unor "cinovnici", care peste noapte s-au declarat aliații unui sistem, care blamau talentul unui mare nume, pe motiv că ar fi țigan.
Trista poveste a lui Jenică mi-a confirmat că, deşi s-au perindat peste noi deceniile unei vieți opulente, prejudecățile şi ideologiile unor vremi putrede, le-am luat cu noi, semãnând şi-n continuare ură şi marginalizare cronică.
Despre asta, dar și despre impozanța artistică a compozitorului Coca, ne comunică autorul care, din păcate, rămâne acoperită de uitarea și ignorarea noastră, de la vlădică până la opincă.
Despre asta, dar și despre impozanța artistică a compozitorului Coca, ne comunică autorul care, din păcate, rămâne acoperită de uitarea și ignorarea noastră, de la vlădică până la opincă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu